Het nieuwe energielabel voor apparatuur

Het nieuwe energielabel voor apparatuur

Het nieuwe energielabel voor apparatuur

De energielabels zijn onlangs gewijzigd. Voorheen gold het oude energielabel waarbij het zuinigste label A in de loop van de tijd niet meer toereikend bleek. Er kwamen namelijk steeds meer aanvullingen op het meest zuinige A label weergeven met plussen. De energielabeling werd op deze manier erg ondoorzichtig, want in de afgelopen jaren zijn apparaten steeds energiezuiniger geworden. De energielabeling met de oude schaal kon niet meer verder oplopen. De Europese Unie heeft daarom besloten om de labeling opnieuw vast te stellen met een schaal van A t/m G.

In deze nieuwe schaalverdeling is ruimte ingebouwd voor verdere energiebesparingen. Dit betekent bijvoorbeeld dat een type koelkast met voormalig energielabel A++ nu ineens een energielabel F kan hebben. Uiteraard gebruikt de koelkast niet meer stroom, maar geeft dit naar de fabrikanten toe een extra prikkel om hun apparaten nog zuiniger te maken en is er weer ruimte voor groei in de schalen. Daarnaast heeft het label hiermee zijn functie als hulpmiddel bij het maken van de aankoopbeslissing weer herwonnen.

Op de nieuwe energielabels staat een QR-code. Met deze QR-code kan je naar een Europese database waarin de specificaties inzichtelijk zijn voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken.

De nieuwe energielabels gelden bij keukenapparatuur voor:

  • Koelkasten
  • Vriezers
  • Wijnklimaatkasten
  • Vaatwassers

De oude energielabels zijn (voorlopig) nog geldig voor:

  • (combi) ovens
  • Afzuigkappen

Sommige apparaten hebben (nog) geen energielabels. Zoals:

  • Kookplaten
  • Stoomovens
  • (Combi)magnetrons

 

De onderlinge verschillen in energieverbruik tussen vergelijkbare modellen zijn bij deze apparaten vaak niet groot. Wel zal bijvoorbeeld een grote kookplaat meer energie verbruiken dan een kleine variant.

Uiteraard kun je bij apparaten zonder energielabel zelf het energieverbruik checken. Zoek het energieverbruik in kWh van het apparaat op. Hoe lager de KWh des te beter voor het milieu en je portemonnee.

In video hiernaast geeft Milieucentraal heldere uitleg over de nieuwe energielabels. 

Benieuwd naar de energiezuinige apparatuur van de merken: AEG, ATAG, Bosch, Miele en Pelgrim? Klik dan hier.

Afspraak maken

Maak een afspraak met een specialist en bedenk samen jouw droomkeuken.

Enviroo staat voor:

Duurzaam
PEFC en FSC
Cradle2cradle
Waterbesparing
Energiebesparing

Specialist vinden

Kijk hier welke Enviroo specialist bij jou in de buurt is

Enviroo-Keukens-Bosch-Logo
Enviroo-Keukens-Miele-Logo
Enviroo-Keukens-Pelgrim-Logo
Enviroo-Keukens-ATAG-Logo
AEG-logo-enviroo-keukens