Stomen is duurzaam

Stomen is duurzaam

Stomen is duurzaam

Je hoort steeds meer over stomen i.p.v. koken in de keuken. Het is overgekomen uit de professionele keukens in restaurants waar de stoomoven al meer dan 10 jaar helpt om heerlijke gerechten te bereiden. De laatste jaren kiezen consumenten ook steeds vaker voor een stoomoven.

In principe is alles wat je kan koken ook te stomen. Stomen doe je tegenwoordig in een stoomoven. Het gerecht wordt gegaard door water te verhitten in een stoomoven en deze damp gelijkmatig in aanraking te brengen met het gerecht.

Voordelen van stomen

Doordat de gerechten niet direct in aanraking komen met water, boter of olie behouden de gerechten hun vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Ook de smaken, aroma’s en kleuren van de groentes blijven mooi en knapperig. Verder kunnen gerechten niet aanbranden of overgaar gekookt worden. Ook worden de gerechten, met stomen, mooi gelijkmatig gegaard.

Stomen is gezond

Stomen past bij een gezonde levensstijl. Waar bij koken belangrijke voedingstoffen, mineralen en vitamines in het kookwater achterblijven, blijven deze bij stomen behouden. Ook wordt er geen boter of olie gebruikt tijdens de bereiding.

Stomen is duurzaam

Bij stomen wordt minder water gebruikt dan bij koken. Ook is de temperatuur vele malen lager dan koken op een kookplaat of in een heteluchtoven. Daarnaast wordt er in een stoomoven alleen gebruik gemaakt van water waardoor er geen schoonmaakmiddelen nodig zijn om aanbakresten of boter- en olie spetters weg te poetsen.

Combi stomen

Veel stoomovens hebben tegenwoordig gecombineerde programma’s zoals een hetelucht programma waardoor er naast groentes en vis ook vlees met een krokant korstje en zelfs (hartige) taarten mee te bereiden zijn.

Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden van een combi stoomoven:
• Stomen
• Koken en braden
• Opwarmen
• Ontdooien
• Borden voorverwarmen
• Babyflesjes steriliseren

Volledige maaltijd stomen

In gescheiden ovenschalen kunnen groente, vlees, aardappelen etc. tegelijkertijd gestoomd worden. De voorgeprogrammeerde functies zorgen er voor dat alles tegelijk gaar is. Er bestaat geen risico dat de gerechten verbranden of doorkoken. Ook kunnen de gerechten niet uitdrogen omdat de (droge) warmte gecombineerd wordt met stoom. Stomen is een gemakkelijke manier van koken.

 

Benieuwd naar stoomovens? Ontdek de duurzame- en besparende apparatuur van AEG, ATAG, Bosch Miele en pelgrim. Ontdek onze andere blogs en doe hier meer duurzame inspiratie op.

Afspraak maken

Maak een afspraak met een specialist en bedenk samen jouw droomkeuken.

Enviroo staat voor:

Duurzaam
PEFC en FSC
Cradle2cradle
Waterbesparing
Energiebesparing

Specialist vinden

Kijk hier welke Enviroo specialist bij jou in de buurt is

Enviroo-Keukens-Bosch-Logo
Enviroo-Keukens-Miele-Logo
Enviroo-Keukens-Pelgrim-Logo
Enviroo-Keukens-ATAG-Logo
AEG-logo-enviroo-keukens