Enviroo-logo-groen-wit

Stomen is duurzaam

Duurzaam gerechten bereiden

Stomen is niet alleen een culinaire techniek om heerlijke gerechten te bereiden, maar het is ook een duurzame keuze om gerechten te bereiden. Deze kookmethode biedt verschillende voordelen die bijdragen aan duurzaamheid. In principe is alles wat je kan koken ook te stomen. Stomen doe je tegenwoordig in een stoomoven. Het gerecht wordt gegaard door water te verhitten in een stoomoven en deze damp gelijkmatig in aanraking te brengen met het gerecht. Bekijk alle voordelen van het bereiden van gerechten met een stoomoven in deze blog. Benieuwd naar alle mogelijkheden die een stoomoven te bieden heeft? Maak dan een afspraak! 

Voordelen van stomen

Doordat de gerechten niet direct in aanraking komen met water, boter of olie behouden de gerechten hun vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Ook de smaken, aroma’s en kleuren van de groentes blijven mooi en knapperig. Stomen minimaliseert het gebruik van water in vergelijking met andere kookmethoden, zoals koken in ruim water. Verder kunnen gerechten niet aanbranden of overgaar gekookt worden. Ook worden de gerechten, met stomen, mooi gelijkmatig gegaard.

Stomen is gezond

Stomen past bij een gezonde levensstijl. Waar bij koken belangrijke voedingstoffen, mineralen en vitamines in het kookwater achterblijven, blijven deze bij stomen behouden. Ook wordt er geen boter of olie gebruikt tijdens de bereiding.

AEG stoomoven
AEG stoomoven

Voordelen van stomen

Doordat de gerechten niet direct in aanraking komen met water, boter of olie behouden de gerechten hun vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Ook de smaken, aroma’s en kleuren van de groentes blijven mooi en knapperig. Verder kunnen gerechten niet aanbranden of overgaar gekookt worden. Ook worden de gerechten, met stomen, mooi gelijkmatig gegaard.

Stomen is gezond

Stomen past bij een gezonde levensstijl. Waar bij koken belangrijke voedingstoffen, mineralen en vitamines in het kookwater achterblijven, blijven deze bij stomen behouden. Ook wordt er geen boter of olie gebruikt tijdens de bereiding.

Zalm in stoomoven

Stomen is duurzaam

Bij stomen wordt minder water gebruikt dan bij koken. Ook is de temperatuur vele malen lager dan koken op een kookplaat of in een heteluchtoven. Daarnaast wordt er in een stoomoven alleen gebruik gemaakt van water waardoor er geen schoonmaakmiddelen nodig zijn om aanbakresten of boter- en olie spetters weg te poetsen.

Gebruik van minder energie

Stomen vereist minder energie dan bijvoorbeeld bakken of braden in de oven. Stoomovens maken efficiënt gebruik van de warmte die vrijkomt uit kokend water, daardoor is er minder energie nodig om de gewenste kooktemperatuur te bereiken. Dit leidt tot een lage energieconsumptie en een verkleining van de ecologische voetafdruk tijdens je maaltijdbereiding.

Zalm in stoomoven

Stomen is duurzaam

Bij stomen wordt minder water gebruikt dan bij koken. Ook is de temperatuur vele malen lager dan koken op een kookplaat of in een heteluchtoven. Daarnaast wordt er in een stoomoven alleen gebruik gemaakt van water waardoor er geen schoonmaakmiddelen nodig zijn om aanbakresten of boter- en olie spetters weg te poetsen.

Gebruik van minder energie

Stomen vereist minder energie dan bijvoorbeeld bakken of braden in de oven. Stoomovens maken efficiënt gebruik van de warmte die vrijkomt uit kokend water, daardoor is er minder energie nodig om de gewenste kooktemperatuur te bereiken. Dit leidt tot een lage energieconsumptie en een verkleining van de ecologische voetafdruk tijdens je maaltijdbereiding.

Stoomgerecht

Volledige maaltijd stomen

In gescheiden ovenschalen kunnen groente, vlees, aardappelen etc. tegelijkertijd gestoomd worden. De voorgeprogrammeerde functies zorgen er voor dat alles tegelijk gaar is. Er bestaat geen risico dat de gerechten verbranden of doorkoken. Ook kunnen de gerechten niet uitdrogen omdat de (droge) warmte gecombineerd wordt met stoom.

 

Benieuwd naar stoomovens? Ontdek de duurzame- en besparende apparatuur van AEG, ATAG, Bosch Miele en Pelgrim.

Stoomoven

Combi stoomoven

Veel stoomovens hebben tegenwoordig gecombineerde programma’s zoals een hetelucht programma waardoor er naast groentes en vis ook vlees met een krokant korstje en zelfs (hartige) taarten mee te bereiden zijn.

Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden van een combi stoomoven:
• Stomen
• Koken en braden
• Opwarmen
• Ontdooien
• Borden voorverwarmen
• Babyflesjes steriliseren

Duurzaam Enviroo

Enviroo helpt jou graag bij het creëren van jouw droomkeuken. Een keuken die niet alleen prachtig is, maar ook nog eens verantwoord en eerlijk wordt geproduceerd. Door de energiezuinige apparatuur bespaar je ook nog eens een hoop geld.

Afspraak
maken

Maak een afspraak bij één van onze showrooms

Brochure
Aanvragen

Vraag nu onze keukenbrochure aan voor meer informatie

Bekijk andere duurzame blogs

Enviroo brochure aanvragen

Bekijk onder het formulier meer informatie.

Vraag ter inspiratie gemakkelijk, gratis en snel de Enviroo brochure aan en ontdek de perfecte combinatie tussen duurzaamheid, stijl en kwaliteit voor iedere keuken. Lees hier meer over de Enviroo brochure.

Inspiratiebrochure

Vraag ter inspiratie gemakkelijk, gratis en snel de Enviroo brochure aan en ontdek de perfecte combinatie tussen duurzaamheid, stijl en kwaliteit voor iedere keuken. Lees hier meer over de Enviroo brochure.