Duurzaam gerechten bereiden
Stomen is niet alleen een culinaire techniek om heerlijke gerechten te bereiden, maar het is ook een duurzame keuze om gerechten te bereiden. Deze kookmethode biedt verschillende voordelen die bijdragen aan duurzaamheid. In principe is alles wat je kan koken ook te stomen. Stomen doe je tegenwoordig in een stoomoven. Het gerecht wordt gegaard door water te verhitten in een stoomoven en deze damp gelijkmatig in aanraking te brengen met het gerecht. Bekijk alle voordelen van het bereiden van gerechten met een stoomoven in deze blog. Benieuwd naar alle mogelijkheden die een stoomoven te bieden heeft? Maak dan een afspraak!
Voordelen van stomen
Doordat de gerechten niet direct in aanraking komen met water, boter of olie behouden de gerechten hun vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Ook de smaken, aroma’s en kleuren van de groentes blijven mooi en knapperig. Stomen minimaliseert het gebruik van water in vergelijking met andere kookmethoden, zoals koken in ruim water. Verder kunnen gerechten niet aanbranden of overgaar gekookt worden. Ook worden de gerechten, met stomen, mooi gelijkmatig gegaard.
Stomen is gezond
Stomen past bij een gezonde levensstijl. Waar bij koken belangrijke voedingstoffen, mineralen en vitamines in het kookwater achterblijven, blijven deze bij stomen behouden. Ook wordt er geen boter of olie gebruikt tijdens de bereiding.
Voordelen van stomen
Doordat de gerechten niet direct in aanraking komen met water, boter of olie behouden de gerechten hun vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Ook de smaken, aroma’s en kleuren van de groentes blijven mooi en knapperig. Verder kunnen gerechten niet aanbranden of overgaar gekookt worden. Ook worden de gerechten, met stomen, mooi gelijkmatig gegaard.
Stomen is gezond
Stomen past bij een gezonde levensstijl. Waar bij koken belangrijke voedingstoffen, mineralen en vitamines in het kookwater achterblijven, blijven deze bij stomen behouden. Ook wordt er geen boter of olie gebruikt tijdens de bereiding.
Stomen is duurzaam
Bij stomen wordt minder water gebruikt dan bij koken. Ook is de temperatuur vele malen lager dan koken op een kookplaat of in een heteluchtoven. Daarnaast wordt er in een stoomoven alleen gebruik gemaakt van water waardoor er geen schoonmaakmiddelen nodig zijn om aanbakresten of boter- en olie spetters weg te poetsen.
Gebruik van minder energie
Stomen vereist minder energie dan bijvoorbeeld bakken of braden in de oven. Stoomovens maken efficiënt gebruik van de warmte die vrijkomt uit kokend water, daardoor is er minder energie nodig om de gewenste kooktemperatuur te bereiken. Dit leidt tot een lage energieconsumptie en een verkleining van de ecologische voetafdruk tijdens je maaltijdbereiding.
Stomen is duurzaam
Bij stomen wordt minder water gebruikt dan bij koken. Ook is de temperatuur vele malen lager dan koken op een kookplaat of in een heteluchtoven. Daarnaast wordt er in een stoomoven alleen gebruik gemaakt van water waardoor er geen schoonmaakmiddelen nodig zijn om aanbakresten of boter- en olie spetters weg te poetsen.
Gebruik van minder energie
Stomen vereist minder energie dan bijvoorbeeld bakken of braden in de oven. Stoomovens maken efficiënt gebruik van de warmte die vrijkomt uit kokend water, daardoor is er minder energie nodig om de gewenste kooktemperatuur te bereiken. Dit leidt tot een lage energieconsumptie en een verkleining van de ecologische voetafdruk tijdens je maaltijdbereiding.
Volledige maaltijd stomen
In gescheiden ovenschalen kunnen groente, vlees, aardappelen etc. tegelijkertijd gestoomd worden. De voorgeprogrammeerde functies zorgen er voor dat alles tegelijk gaar is. Er bestaat geen risico dat de gerechten verbranden of doorkoken. Ook kunnen de gerechten niet uitdrogen omdat de (droge) warmte gecombineerd wordt met stoom.
Benieuwd naar stoomovens? Ontdek de duurzame- en besparende apparatuur van AEG, ATAG, Bosch Miele en Pelgrim.
Combi stoomoven
Veel stoomovens hebben tegenwoordig gecombineerde programma’s zoals een hetelucht programma waardoor er naast groentes en vis ook vlees met een krokant korstje en zelfs (hartige) taarten mee te bereiden zijn.
Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden van een combi stoomoven:
• Stomen
• Koken en braden
• Opwarmen
• Ontdooien
• Borden voorverwarmen
• Babyflesjes steriliseren
Duurzaam Enviroo
Enviroo helpt jou graag bij het creëren van jouw droomkeuken. Een keuken die niet alleen prachtig is, maar ook nog eens verantwoord en eerlijk wordt geproduceerd. Door de energiezuinige apparatuur bespaar je ook nog eens een hoop geld.